Cześc wszystkim, chcialam zapytać czy słodzicie kawę i herbatę, jeśli tak, to czy białym cukrem, czy jakimś zdrowszym zamiennikiem bialego cukru ? Ja nie słodzę kawy ani herbaty, ale czytalam o tym, że cynamon potrafi zastąpić cukier, czy ktpś z Was próbowal ? Ja obecnie jestem na kuracji odchudzającej, więc nie, ale ciekawa jestem czy to prawa, że cynamon może przyprawić kawę lub herbatę jak cukier . I jeszcze jedno pytanie, moja znajoma robila ostatnio sorbet truskawkowy w termomiksie, i powiedziała ze dodała tam cukier, ale zapomniałam zapytać czy mozna było dodać cynamon zamiast cukru, i tak pytam, czy mozna zastępować cukier w przepisie ,cynamonem, miodem lub lukrecją ?
Czym słodzicie kawę, herbatę? Czy można zastąpić biały cukier ?
Collapse
X
-
Tagi: Brak
-
Ehhh dziecko, dziecko w internecie jest kupa informacji na ten temat.
Cynamon nie zastępuje cukru (radzę spróbować jeśli jeszcze nie znasz jego smaku), może zmienić smak potrawy powodując, że cukier nie będzie potrzebny ale go nie zastąpi.
Miód jest podobnie kaloryczny jak cukier więc zastępowanie nim cukru z punktu widzenia dietetyki nie ma sensu. Mniejszą kaloryczność ma syrop brzozowy albo uzyskiwany z niego ksylitol. Najmniej kaloryczne są stewia i słodziki na bazie aspartamu. -
Ja lubię cukier trzcinowy. Jest dużo droższy od białego. Ale stać mnie na taki cukier, a poza tym nigdy nie oszczędzam na jedzeniu.
Część plebsu jedzenia dobrego nie kupuje, zaopatrując się w najtańsze produkty z dyskontów. Ale za to na papierosy, alkohol i płodzenie dzieci jakoś ich stać.
Stewię odradzam - jest niesmaczna.Skomentuj
-
Skoro się odchudzasz i nie musisz słodzić kawy czy herbaty to lepiej nie wnikaj za bardzo w te zamienniki, wybrałaś najlepszą i najzdrowszą opcję, najlepiej przy niej zostań.
A jak jesteś taka ciekawa to dodaj cynamonu do kawy czy herbaty i sama się przekonaj. To nie jest jakieś specjalnie trudne...My life would be so much easier if I wasn't intelligent enough to realize how fucking stupid some people are.
Regulamin forumSkomentuj
-
A ja z kolei polecam stewię, uważam że jest dobra. Chociaż.. na co dzień lecę na niezdrowych słodzikach do kawyThere is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark.Skomentuj
-
Skomentuj
-
Stewia, acesulfam K, cyklaminian sodu, aspartam, ksylitol, erytrytol, ogolnie poliole. Jest z czego.wybierac.
Jezeli chodzi o aspekt zdrowotny to chyba najlepszy bedzie ksylitol.
Zamiast pytac - poslodz kawe cynamonem. Opowiedz jak wrazenia...Skomentuj
-
Jeez, fan - widzę, że nadrabiasz słodzikami za te słodyczeThere is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark.Skomentuj
-
fan minetkiSkomentuj
-
Akurat piję kawę z cukrem trzcinowym z cynamonem i chyba jeszcze jakimś dodatkiem... kupiłem takiego 'gotowca'. Kocham cynamon, ale to nie jest na tyle dobre aby kupować to dalej. Ja w 99% przypadków używam zwykłego cukru, w pozostałych cukru trzcinowego. Może niezdrowo ale smacznie. Moja E. w ogóle nie słodzi, za to dodaje do herbaty sok z cytryny w proporcji fifty-fifty. Kiedy robimy jeden termos herbaty na wspólny wyjazd musimy dojść do kompromisu, który chyba żadnemu z nas do końca nie smakuje...'Jeszcze nigdy w historii tak wielu nie miało do powiedzenia tak niewiele' (o Internecie znalezione w Internecie)Skomentuj
-
mozna nie slodzic
od jakis 2 lat unikam cukru, malo tez sole. można sie przyzwyczaić i pieknie znienia sie smak. po takim czasie nawet jablka wydaja sie przeslodzone
z cukrem brazowym w domysle trzcinowym to trzeba uwazac bo mozna miec efektowna biegunke i druga sprawa w sklepach pojawil sie cukier brazowy, niby udajacy trzcinowy, ale to zwykly bialy, malowany karmelem.Skomentuj
-
Krwią martwych wrogów. A w weekendy słodkim sokiem z cipki
Synek Ślonski - w barach szeroki, w żici wonskiSkomentuj
-
-
Ksylitol jest najlepszy, bo ma praktycznie same zalety i tylko jedną wadę - cenę. Smakuje jak cukier, jest mniej kaloryczny, zmniejsza zakwaszenie organizmu, zapobiega próchnicy, itp.Skomentuj
-
Synek Ślonski - w barach szeroki, w żici wonskiSkomentuj
Skomentuj