08-02-10, 11:26
|
|
|
Perwers
Miasto: Caer a'Muirehen
P³eæ:
|
Dziecko a zwi±zek.
Czo³em ptaszki i gniazdka.
Nie widzi mi siê, coby podobny temat gdziesik funkcjonowa³, wiêc zak³adam powodowany zdrozn± ciekawo¶ci±. Je¶li jednak w swym n00bstwie ¿em nie przyuwa¿y³, to niech kto¶ przeniesie z laski swojej.
Myk, któren mnie gnêbi, jest nastêpuj±cy - jak to by³o, kochane robaczki, w Waszych zwi±zkach, ma³¿êskich b±d¼ nie, kiedy pojawi³o siê Wam dziecko? Jak siê to odbi³o na relacjach miêdzy Wami? By³y kryzysy? Nie by³o? Jak tak, to jak sobie z tym radzili¶cie (b±d¼ te¿ nie)?
Sam co prawda nie planujê przysporzenia kolejnego cz³onka swojej zacnej rodzinie, ale kiedy¶tam w TVN Style, w "Mie¶cie Kobiet" by³o to poruszane i chcia³bym us³yszeæ relacje ludzi st±d, jako ¿e wiem, ¿e¶cie s± kumaci i wiedzy nie posk±picie. Tak na przysz³o¶æ, bo choæ powy¿ej napisa³em ¿e nie planujê to i nie wykluczam.
|
09-02-10, 01:19
|
|
|
Erotoman
P³eæ:
|
Sisterko, tak sobie my¶lê... czy w pierwszym przypadku nie chodzi³o g³ównie o depresjê poporodow±, która jest oczywi¶cie ogromnym utrudnieniem, delikatnie mówi±c... W drugim za¶ problemy pomiêdzy ma³¿onkami, mog³yby siê pojawiæ nawet wtedy, gdyby dziecko nie przysz³o na ¶wiat, poniewa¿ m±¿ to maminsynek, a sam zwi±zek nie by³ zbyt udany?
Chodzi mi o to, ¿e czêsto zwi±zki psuj± siê nie z powodu pojawienia siê dziecka, a z powodu kryzysu po wielu (czy kilku) latach ma³¿eñstwa, czy te¿ z powodu niezbyt dobrego dobrania siê partnerów.
W dobrych zwi±zkach, pojawienie siê dziecka, czêsto nie niszczy zwi±zku i nie oddala od siebie partnerów, a jedynie zmienia sytuacjê w rodzinie, bywa, ¿e na lepsze.
Inn± spraw± jest to, ¿e kobiety potrafi± niemal ca³± mi³o¶æ przelaæ na dziecko, które przychodzi na ¶wiat. Dla partnera/mê¿a niewiele ju¿ zostaje, wiêc czuje siê zepchniêty na dalszy plan. W takich sytuacjach kobiety ca³± uwagê przenosz± na dziecko, okazuj± zainteresowanie g³ównie jemu, na seks nie maj± ju¿ ochoty, poniewa¿ instynkt macierzyñski przejmuje kontrolê nad ca³ym ich ¿yciem. Nastêpuje wiêc przewarto¶ciowanie i najwa¿niejsza jest opieka nad dzieckiem, a nie igraszki z mê¿em.
Bywa, ¿e kobiety maj± ogromn± ochotê na seks, zanim zajd± w ci±¿ê, instynktownie d±¿± do zbli¿eñ, poniewa¿ marz± o dziecku. Po porodzie seks nie jest im ju¿ potrzebny, bo dziecko zosta³o poczête. Ewentualnie powracaj± do czêstego sypiania z facetem, jak chc± kolejnego dziecka. W takim przypadku, trudno oczekiwaæ, ¿e ma³¿eñstwo nadal bêdzie udane, je¶li facet poczuje siê wykorzystany, mimo, ¿e dziecko kocha, ba, czêsto wtedy staje siê ono jego jedyn± rado¶ci±.
Nie ma na to jednak regu³y. Mo¿na postêpowaæ tak, ¿eby udany zwi±zek takim pozosta³, a dziecko ubarwi³o ¿ycie rodziny, a zwi±zek umocni³o.
Uwa¿am, ¿e potrzeba do tego odpowiednich (dla siebie) ludzi, pracy nad zwi±zkiem, odpowiedniego podej¶cia i odrobiny szczê¶cia.
|
|
|
09-02-10, 02:37
|
|
|
Erotoman
Miasto: w krainie Asterixa
P³eæ:
|
Ja miewa³am ochotê na dziecko po obserwacji baby boomu wokó³ mnie jaki mia³ miejsce w moim otoczeniu w ci±gu ostatnich dwóch lat. Przesz³o mi to zupe³nie kiedy przygarnêli¶my koteczka  Ochota ta wynika³a jednak z tego, ze wra¿enia znanych mi rodziców by³y g³ównie pozytywne - dziecko ich wzbogaci³o. Wszyscy tylko w kó³ko nam powtarzali, ¿e musimy sobie koniecznie 'zrobic' swoje..:/ Jesli po urodzeniu dziecka przechodzi kobiecie ochota na seks to w moim przypadku ¶wietnie siê sk³ada. Wtedy moje potrzeby wreszcie zrównaj± siê z miernym libido mojego partnera.
|
09-02-10, 10:45
|
|
|
Perwers
P³eæ:
|
Maoam - dziêki za wywód, ale ja to wszystko wiem. Sêk w tym ¿e to sama teoria jest, a mi bardziej od praktycznej strony zale¿y. W sensie chodzi mi o przemy¶lenia ludzi, którzy mieli z tym jakie¶ problemy, b±d¼ siê z nimi po¶rednio zetknêli.
|
09-02-10, 14:38
|
|
|
Seksualnie Niewy¿yty
Miasto: Lubelskie
P³eæ:
|
Cytat:
Napisa³ Maoam
Bywa, ¿e kobiety maj± ogromn± ochotê na seks, zanim zajd± w ci±¿ê, instynktownie d±¿± do zbli¿eñ, poniewa¿ marz± o dziecku. Po porodzie seks nie jest im ju¿ potrzebny, bo dziecko zosta³o poczête. Ewentualnie powracaj± do czêstego sypiania z facetem, jak chc± kolejnego dziecka. W takim przypadku, trudno oczekiwaæ, ¿e ma³¿eñstwo nadal bêdzie udane, je¶li facet poczuje siê wykorzystany, mimo, ¿e dziecko kocha, ba, czêsto wtedy staje siê ono jego jedyn± rado¶ci±.
|
"murzyn zrobi³ swoje, murzyn mo¿e odej¶æ" - znam to, ca³e szczê¶cie tylko z opowie¶ci.
W moim wypadku dzieci podzia³a³y na plus, na pewno umocni³y zwi±zek. nie by³em o nie zazdrosny i nie mia³em powodów.
jedyny problem, to ¿e jak m³oda podros³a zaczê³a noc± zakradaæ siê nam do ³ó¿ka, dlatego wszelkie figle tylko przy w³±czonym ¶wietle i najlepiej jeszcze telewizorze - nie wysadzi nosa ze swojego pokoju dopóki wydaje jej siê ¿e nie ¶pimy
oczywi¶cie jest mniej czasu na wszystko, nie ma mowy o spontanicznych wypadach itd, dodatkowe stresy... ale generalnie cz³owiek czuje ciê¿ar odpowiedzialno¶ci co np ogranicza g³upie my¶li przy rozgl±daniu siê na boki
Yeah… I’ve made up your mind!
Ostatnio edytowany przez spirit_of_orb; 09-02-10 at 14:52.
|
|
|
11-02-10, 02:34
|
|
|
Świętoszek
P³eæ:
|
To napiszê i ja kilka s³ów 
Posiadam(y) dwoje dzieci, nasz zwi±zek trwa kilkana¶cie lat i jako¶ nie zauwa¿y³em, aby nasza mi³o¶æ os³ab³a. Owszem bywaj± jak w ka¿dym normalnym zwi±zku chwile niekiedy stresuj±ce lecz nie dotyczy to uczucia pomiêdzy nami.
Nie jest te¿ tak, ¿e kobieta przelewa ca³± mi³o¶æ na dziecko - absolutnie nic z tych rzeczy ... my¶lê wrêcz, ¿e mi³o¶æ bardziej siê umacnia, bardziej siê poznajemy, lepiej rozumiemy i jeszcze bardziej siê kochamy.
Aby to osi±gn±æ w zwi±zku trzeba spe³niæ kilka warunków:
A) Nie mo¿na zostawiæ kobiety samej zw³aszcza wtedy, kiedy jest w ci±¿y (ca³y czas jest zmêczona), trzeba j± wspieraæ, pomagaæ, podnosiæ na duchu - w moim przypadku (tak jak ¿ona chcia³a) obowi±zkowo byæ przy porodzie  To w³a¶nie poród i pierwsze chwile z maleñstwem to najbardziej krytyczny moment kiedy kobiecie odechciewa siê wszystkiego i mo¿e popa¶æ w depresjê. Nie powinno to nikogo dziwiæ, bo jest ca³a obola³a, ka¿dy ruch sprawia jej ból - tu mêska pomoc jest szczególnie potrzebna. Nie mo¿na o nieczym zapomnieæ ... po prostu trzeba byæ i pomagaæ - to jest dla ka¿dej kobiety najwa¿niejsze; BYÆ !
B) Trzeba diametralnie zmieniæ styl ¿ycia. Przyjemnosci niestety odchodz± na dalszy plan, liczy siê ONA i ONO. Na jaki¶ czas trzeba zapomnieæ o wysypianiu siê ... nawet jak siê idzie na 7-m± do pracy. To od faceta zale¿y czy jego kobieta popadnie w depresjê... Dzi¶ ca³y czas pamiêtam (na serio) ile rado¶ci sprawia³o mi pranie i suszenie ma³ych dziecinnych ubranek, ci±g³e zakupy, codzienne k±piele malucha ...
Najfajniejsze jest to poczucie, ¿e twoja pomoc rzeczywi¶cie jest przydatna twojej kobiecie, która urodzi³a tego ma³ego kochanego malucha... Przychodzi potem taki moment, ¿e z zaskoczeniem odkrywasz jak jeste¶cie blisko siebie, jak wiele was ³±czy. Z czasem siê to zmienia, kiedy dziecko doro¶leje ... choæ nadal powrót my¶lami do tych chwil jest przyjemny
C) mi³o¶æ, sex itd...
smakuj± zupe³nie inaczej ... jednak zanim skosztujesz musisz poczekaæ kilka miesiêcy  ... a¿ wszystko wróci do normy. Nie nale¿y naciskaæ tylko cierpliwie czekaæ ... z regu³y kobieta sama da sygna³ (tak by³o w moim przypadku). Wydaje mi siê, ¿e chyba nie nale¿y oczekiwaæ blisko¶ci tej cielesnej od kobiety zmêczonej, z podkr±¿onymi oczyma z braku snu ... Ci±g³y brak snu, stres itd.. temu nie sprzyja.
*
Pamiêtam (moze to bêdzie trochê ¶mieszne), ale mia³em pewien patent, aby moja ¿ona by³a bardziej wypoczêta zw³aszcza w nocy, kiedy dziecko co godzinê trzeba by³o przystawiaæ do piersi (raz jednej, raz drugiej)   Spa³a tak twardo, ¿e zupe³nie nie wiedzia³a co siê dzieje, ja natomiast obmacywa³êm jej piersi, aby wyczuæ która jest bardziej twarda i z której strony malec ma zaczynaæ ci±gn±æ pokarm - potem delikatnie przekrêca³em w czasie snu ¿onê i przenosi³em delikatnie dziecko do odpowiedniej piersi. Po jakiej¶ godzinie czynno¶æ powtarzali¶my, ale z innej strony  
Nie zapomnê ile rado¶ci sprawia³o mi wspólne ¶niadanie, kiedy w koñcu wyspana ¿ona u¶miecha³a siê do mnie
Sorry, tak trochê siê rozpisa³em, mo¿e nieco bez ³adu i sk³adu, ale naprawdê to by³y piêkne, wspólne i bliskie chwile - do których zawsze bêdzie siê my¶³ami wracaæ ... równie czêsto jak do tych, kiedy siê w sobie zakochali¶my ...
Bufallo
|
|
|
11-02-10, 16:34
|
|
|
Świntuszek
|
Ja napiszê z trochê innej strony. Dzieci jeszcze nie mamy. Tzn. jest w drodze. Byli¶my d³ugo w zwi±zku, 9 lat. Nie mogli¶my podj±æ decyzji co dalszej przysz³o¶ci chcieli¶my byæ razem, ale to ju¿ nie by³o to samo co na pocz±tku. Ogólnie byli¶my sob± znu¿eni, pojawi³y siê w±tpliwo¶ci czy ta osoba to naprawdê tak do koñca ¿ycia etc. ¦lub by³ zawsze odk³adany "na pó¼niej". Bo kasa, bo "po co nam to?" i tak dalej. No i siê sta³o, wpadli¶my. Nagle na wszystko znalaz³y siê chêci, pieni±dze. Nagle wszystkie w±tpliwo¶ci zniknê³y. W po³owie kwietnia urodzi mi siê syn, który uratowa³ mi zwi±zek i da³ najwspanialsz± ¿onê na ¶wiecie.
Tak trochê optymistyczniej.
|
|
|
11-02-10, 16:57
|
|
|
Perwers
Miasto: W k±towni obok prostowni.
P³eæ:
|
U mnie by³o podobnie jak u bufallo. Te¿ mam dwoje dzieci i zwi±zek trwa kilkana¶cie lat.
Ogólnie dzieciaki odmieniaj± zwi±zek wg mnie na lepsze, a kobitka nie zapomni o mê¿u je¶li ten nie zostawi jej z dzieciakiem samej, tylko bêdzie aktywnym ojcem.
|
11-02-10, 17:10
|
|
|
Perwers
P³eæ:
|
Buffalo bardzo pieknie przedstawi³, jak wygl±da, jak wg mnie powinien wygl±dac zwi±zek po przyj¶ciu na swiat dzieci.
Jesli dzieje sie inaczej, to przeciez pojawienie siê dziecka nie niszczy. Ono ujawnia tylko, ¿e zwi±zej jst raczej kiepski.
|
|
|
11-02-10, 18:53
|
|
Miasto: Ezoteryczny Poznañ
P³eæ:
|
Az trudno uwierzyc, ze tacy faceci naprawde istnieja.
|
12-02-10, 00:48
|
|
|
Świętoszek
P³eæ:
|
Cytat:
Napisa³ Chica
Az trudno uwierzyc, ze tacy faceci naprawde istnieja.
|
Chica - nie przesadzaj, zapewniam Ciê, ze wielu jest takich.
Do tego dochodzi siê samemu je¶li zale¿y ci na harmonii w zwi±zku, jednym przychodzi to szybko, inni potrzebuj± wiêcej czasu
|
|
|
12-02-10, 08:30
|
|
P³eæ:
|
Cytat:
Napisa³ bufallo
Chica - nie przesadzaj, zapewniam Ciê, ze wielu jest takich.
Do tego dochodzi siê samemu je¶li zale¿y ci na harmonii w zwi±zku, jednym przychodzi to szybko, inni potrzebuj± wiêcej czasu 
|
polaæ mu, bo dobrze mówi.
12-02-10, 11:59
|
|
|
Perwers
P³eæ:
|
Cytat:
Napisa³ Frodo Baggins
polaæ mu, bo dobrze mówi.
|
Agree. Takich ch³opaków du¿o jest, tylko oni mniej siê w oczy rzucaj± ni¿ element negatywny, ot ca³a fizolofia.
|
12-02-10, 14:46
|
|
|
Perwers
P³eæ:
|
potwierdzam, ale cymba³ów na tym ¶wiecie te¿ nie ma³o, na moje 50/50
|
12-02-10, 14:59
|
|
|
Perwers
P³eæ:
|
Wiadomo. Ale po co o przykrych rzecvzach wspominaæ, nie? Lepiej siê cieszmy tym, ¿e som normalne samce z instynktem ojcowskiem na tem ¶wiecie 
|
12-02-10, 15:08
|
|
|
Perwers
P³eæ:
|
Jop. Co do cymba³ów to ostatnio mi trochê kopara opad³a. By³a taka sytuacja na osiedlu. Rodzina wielodzietna (5) lecz wszystkie dzieciaki poza domem, oprócz jednego 7 latka. Ojciec typowy chlor. Od rana na górce z reszt± ta³atajstwa winiacze zasysa³, brudny- ¶mierdz±cy i codziennie nawalony, wszystko na g³owie ¿oneczki. Pewnego dnia ma³¿onka uda³a siê "na drug± stronê lustra" i co siê sta³o? Z pijaczyny osiedlowego zrobi³ siê normalny ojciec, czysty, zadbany, trze¼wy i dzieciaka przyk³adnie do szko³y prowadza.
|
12-02-10, 18:05
|
|
P³eæ:
|
eeee... co z t± drug± stron± lustra, bo nie ka¿dy slang kojarzê... zesz³a ? EXIT ?
a co do wp³ywu dzieci na seks: na pewno bardziej przeszkadzaj± ni¿ pomagaj± (od strony techniczno-organizacyjnej  ).
a tak poza tym - ka¿dy przypadek jest inny, czê¶æ kobiet faktycznie zapada na przypad³o¶æ pn. "TYLKO DZIECKO, MOJA POCHWA JEST NIECZYNNA". tu trzeba pomocy psychologów i innych specjalistów. ale s± te¿ kobiety, u których poród zrywa jakie¶ blokady (fizyczne lub psychiczne) i dopiero po nim potrafi± naprawdê cieszyæ siê seksem.
no ale bez jaj - ¿yjemy dla seksu tylko ? tudzie¿ innych przyjemno¶ci ?
resztê napisa³ bufallo.
12-02-10, 18:07
|
|
|
Perwers
P³eæ:
|
no normalnie z dnia na dzieñ kopnê³a w kalendarz.
|
| Narzêdzia w±tku |
|
|
| Wygl±d |
Wygl±d liniowy
|
Zasady Postowania
|